Varumärken och mångfald

Går runt i vår mataffär och kommer på mig själv att när jag tagit en lite udda vara som jag gillar och som hamnat lite långt bak i hyllan, skjuter jag fram nästa vara så att den syns igen. Är inte det ett sjukt beteende eller vad. Jag tycker liksom synd om vissa varumärken som håller på att köras över av stora mulitnationella och försöker hjälpa dem att synas genom att puffa fram dem.

Letade efter Saltå Kvarns ekologiska vetemjöl, men neej, det har tagits över av Coops egna märke Änglamark. Letar efter brunt socker från Saltå Kvarn, jaha, de har tagits över av Dan Succer. På hyllan där Rubicons mangojuice brukade stå är det… tomt. Istället finns några konstiga juicesorter från Coop. Och när jag kommer till ägghyllan är den helt tom. Inte ett enda ägg i sikte. Och Brunnebys fläderbärssaft är slut och det ser ovanligt tomt ut bland de andra sorterna av samma märke. Håller de på att fasas ut? Dessutom har de slutat ta in Saltå Kvarn-bröd. Och ändå expanderar affären.

Jag har blivit en sån där som kan åka till en annan mataffär för att få tag på ett visst varumärke. Det kan kallas ett i-landsproblem, men jag tycker om nu man pratar om att vi med vårt samhälle ska erbjudas sådan mångfald, så är det inte det vi ser i mataffärerna. Snarare att små märken köps upp av stora för att inte bli en för stor konkurrent. De stora multinationella jättarna lägger beslag på hyllorna och de mindre varumärkerna fasas ut. Det är väl fine om man ser det ur konkurrensperspektiv, men vårt nuvarande kapitalistiska system främjar inte alltid mångfald som man gärna vill påskina. Den saken är säker.

När jag skulle handla färg för att måla panelen på huset, jaha då har det slutat att ta in Cuprinol. Ett jätte välkänt märke som ägs av Nordsjöö. Det enda jag kan tänka är att det finns något form av färgkrig mellan varumärkena. Fick åka hela vägen ut till Tungelsta och Beijers för att få tag på färgen som jag hade beställt en vecka tidigare. Men det var det värt. De var båda supertrevliga och prisvärda där. Och Cuprinol är en superbra färg!

Och nu är det dags att måla brädor.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.