Konsten att tänka själv och det sunda förnuftet

Vi läser just nu om att Stefan Löfven har varit i ett köpcentrum och besökt en klockaffär och försökt hitta en del till sin rakapparat. Magdalena Andersson har varit i Sälen och åkt skidor och Dan Eliasson har varit på Kanarieöarna. Det har blivit stora rubriker i media och folk förfäras över hur politikerna kan gå ut med att sätta hårda restriktioner om att folk inte ska trängas på köpcentrum och inte i onödan resa, samtidigt som de själva gör något helt annat.

Hur ska vi resonera när vi hör att politiker själva inte följer restriktionerna? Hur tänker du? Vissa politiker som Ebba Busch gick ut och firade på stan och hade chaufförer som hämtade henne på krogen mitt i en smittspridning som precis hade tagit fart under hösten. Sedan hade hon mage att stå och klaga på att regeringen inte gjorde nog för att stoppa viruset. Det är väl det som är det svåra – när Stefan Löfven nästa gång står och predikar om att vi inte ska röra oss fritt i samhället, när han själv gör det.

Själv kan jag tycka att det är fel av Dan Eliasson att åka till Kanarieöarna, fel av Magdalena Andersson att åka till fjällen, fel av Ebba Busch att gå på krogen, men ok att Stefan Löfven besöker ett köpcentrum för att två korta “riktade ärenden”. Galet resonerar ni, men jag tror inte det finns någon av oss som inte de senaste två veckorna inte har besökt någon affär utöver mataffär eller apotek. Tänk hur många som går på Systembolaget eller hämtar ut paket på mataffären. Där brukar det vara mer trängsel än någon annanstans.

Jag vet att politiker ska stå för symbolpolitik och visa gott föredöme. Och det tycker jag fortfarande. Man har inte hört så mycket klagan från oppositionspolitiker då de förmodligen själva besökt köpcentrum eller har andra försyndelser på sin lista.

Vi har lagar och restriktioner för att vi ska följa dem. Men jag kan ändå tycka att folk måste kunna tänka själva. Om du åker på en 50-väg och det snöar så sikten är skymd. Då kanske du drar ner farten till 30 om du är en tänkande människa. Även om du har bilar bak i häcken på dig. Och om du åker 60 km/t på en 50 väg en dag när du är ensam på vägen och det är perfekt väglag. Vem har inte själv gjort det? Visst – skulle polisen få för sig att stå där just denna dag kan du självklart åka på en böter. Eller höra en polis med sunt förnuft säga att “denna gång slipper du undan, men tänk på det nästa gång”.

I de bästa av världarna skulle jag önska att folk kunde tänka själva. Att det sunda förnuftet skulle styra. Tyvärr kan de bli svårt att få det sunda förnuftet att fungera i en pandemi – om folk inte har ett sunt förnuft. Då kan man behöva ta hårdare tag. Som i England.

På samma sätt som du dömer dina politiker, måste du själv se på hur du själv agerar. Ja, jag vet det där om symbolpolitik och det ligger väl självklart något i det. Men om du är en tänkande människa måste du också göra ett avvägande i hur du väljer att ser på förseelser hos andra människor. Det går inte att vara så svart-vit. Visst, statsministern hade kunnat skicka en sekreterare till Gallerian för att göra hans ärenden för att det skulle se “bättre ut”. Men i sammanhanget hade ju det inte varit alls bättre. Dessutom ser vi en pandemi som är långt ifrån i närheten av att vara slut. Vi har två mutationer som nu kommer att jaga igenom befolkningen och göra att vi har ett berg av döda att vänta under början av nästa år. Vi är inte inne för ett 100-meterslopp utan ett maraton. Det är lätt att känna frustration och depression dessa dagar, men vi får inte tappa vårt sunda förnuft. Vad det nu betyder i en tid som denna.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.