Världen blir det du klickar på, så ta ansvar för dina klick

Det finns ett uttryck som heter “Du blir det du äter”. Kanske skulle man kunna överföra detta på hur vi använder nätet och säga: “Världen blir det du klickar på”.

Ibland ser man så kallade “klick-succéer” på nätet som visar någons hemfilmade youtube-klipp av gulliga husdjur, roliga händelser eller sin gamla farmor som dansar. Helt ofarliga händelser som bara är just gulliga eller roliga. Men ibland ser jag exempel på när man väljer att lägga upp klipp som jag finner helt stötande.

För några veckor sedan såg jag på Aftonbladet en reklampuff för ett klipp som visade en älg som blir påkörd. Någon gång var det en björn. Kunde inte förmå mig att klicka upp dessa klipp överhuvudtaget. Varför skulle jag det förresten?  En annan gång blev det “klicksuccé” för en video där helt oprovocerat våld filmas. Där människor blir filmade av gärningsmännen när de utsätts för misshandel.

Ursäkta min inskränkthet, men jag har ingen lust att dessa videor ska förvandlas till klick-succéer på Aftonbladet.  För ju mer folk klickar på dessa klipp, desto större är risken är det att det kommer att skapas fler liknande klipp. One way or another.

Jag menar inte att det bara ska få visas gullegulliga klipp på husdjur på nätet, men jag tycker att det är stötande när man gör reklam för klipp där ex djur blir påkörda eller människor helt oprovocerat blir nerslagna i riggade filmer.  Tänk vad sjukt det skulle vara om man på t ex Aftonbladet hade reklam för en video där någon råkar köra på ett barn. Eller ännu sjukare där det hela är uppriggat. Där man ser hur barnet flyger framför bilen. Självklart skulle detta vara helt otänkbart. Men att tidningar väljer att föra fram videor som visar hur djur blir påkörda, påminner mig det om när människan gick ner på torget för att få se en halshuggning. Det är att vädja till de allra lägsta sinnena hos människan.

Det finns helt klart en marknad för att få så många klick som möjligt på sin video och en del är beredda att gå ganska långt för att få det. Se bara på ISIS som lägger ut klipp på hur man halshugger sina fångar. Det ultimata beviset för att ju mer vi klickar, desto mer skapar vi dessa händelser.

Precis som man säger att “Du är dina tankar” eller “Du är vad du äter” så påverkar du också din värld genom dina val. Dina klick är som pengar på världens marknad och det är många som tävlar om dem. Så var noga med var du lägger tyngden på tangentbordet nästa gång. För det gör skillnad…

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.