Ismur runt Fukushima

Varje dag flyter 400 ton grundvatten igenom det skadade kärnkraftverket och rinner rakt ut i Stilla Havet. Nu har man bestämt att börja arbetet med att bygga en ismur runt Fukushima. Ett nästintill omöjligt uppdrag i mina ögon. Fukushima är redan en tidsstyrd bomb när det gäller hälsokonsekvenser – speciellt för japaner, men även för resten av världen. Man samlar idag upp det använda kylvattnet i tankar på området, men det är så fullt att det inte finns plats för fler. Bara dessa tankar innehåller vatten som kan döda inom några timmar.

Skillnaden mellan olyckan i Tjernobyl och Fukishima är att man där inte hade problem med läckaget ut i havet och att man ganska snabbt bestämde sig för att täcka över Tjernobyl ganska snabbt.

Jag vet inte varför man inte gör detsamma med Fukushima. Det kanske inte går eller också är det för att det är en prestigeförlust för ägaren Tepco – man vill inte erkänna att man har gett upp.

Själv har jag svårt att se hur man ska gå tillväga med denna lösning. Det konstiga är att världen inte ser vad det är som händer i Japan. Eller att man medvetet tittar bort för att man känner sig så hjälplös. Olyckan och dess konsekvenser för oss här på jorden är helt enkelt för stor och jobbig att ta in.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.