Vad händer om Golfströmmen stannar? Är en ny istid på väg?

Många forskare tror att det som kan få Golfströmmen att stanna är den globala uppvärmningen. Sötvattnet som smälter från glaciärisarna lägger sig ovanpå Golfströmmen. Golfströmmen hamnar på så sätt under sötvattnet och orkar inte längre pumpa runt det varma salta vattnet mot norra Europa. Vilket i sin tur innebär att norra Europa drabbas av en ny istid, eller: vi får samma klimat som andra länder på samma breddgrad.

Det vi ser hända i år med det myckna snöandet och det kalla vädret kan vara en försmak på vad som komma skall om den globala uppvärmningen får fortsätta. När sker det här? Ja, enligt forskarna kan det handla om att vi ser en början på detta redan inom detta sekel. Norra Skandinavien kan vara obrukbart för odling någon gång i mitten av 2000-talet. Det är som om Golfströmmen får en hjärtattack. Sötvattnet är som kolesterol som gör att Golfströmmen inte längre orkar pumpa ut vattnet (blodet) runt i alla artärer längre. Hur BP-olyckan i mexikanska golfen påverkade vattnet är ytterligare en fråga i sammanhanget. Vad händer med densiteten i saltvatten när det förorenas av olja? Denna dokumentär gjordes innan BP-olyckan. Den gjordes innan Fukushima. Den gjordes innan alla de tuffa stormar vi har sett komma på löpande band i USA och de snörika vintrar vi har sett i Sverige. Just att den har några år på nacken gör den så mycket mer intressant.

Se gärna dokumentären The Gulf Stream & the Next Ice Age från 2006. Att den är 7 år gammal gör den faktiskt än mer intressant. (Nicolas Koutsikas, Director, )

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.