Solens makt och den ekonomiska krisen i Europa

Någon gång i framtiden kanske det är vi svenskar som är Europas flyktingar. Då ingen vill bo här längre. Då klimatförändringar gjort att Golfströmmen avstannat och vi har fått samma klimat som de som bor i Sibiren. Då den ekonomiska krisen slagit ut svenska exportindustrier. Då arbetslösheten har skenat och Sverige förvandlats från ett folkhemsland till ett fattigland. Ja, då kanske det är vi som står där med slitna pass i någon gränspostering i Marocko eller Algeriet.

Vi tror att vi är så överlägsna alla andra. Att hela världen, om de fick välja, egentligen vill bo i Sverige om de kunde. Men så ser inte riktigt ut. Många är nog glada att få bo i här idag – men om klimatet förändras? Vintrarna blir allt mer snörika och somrarna allt kallare. Då den ekonomiska krisen har bitit sig fast och tjälen inte går ur marken? Då kanske det sker en ny emigration från Sverige. Som den vi såg på mitten av 1800-talet när svenskar av nöd flyttade till Amerika.

Hur skulle det se ut om det verkligen blev en stor omflyttning av människor i Europa pga kyla, torka och missväxt i norra Europa? Skulle då folkvandringar gå mot Sverige? Knappast. Snarare skulle folk söka sig söderut. Till Italien, Spanien, Portugal och Grekland. Till norra Afrika. Till länder med ett bättre klimat.

Vi ser redan nu vintertrötta svenskar som flyr kylan och bosätter sig söderöver på resmål som Thailand, Spanien och Kanarieöarna. Någonstans där klimatet är lite bättre än det vi har i Sverige. Jag är helt säker på att den trenden kommer att fortsätta. Idag är det kanske i första hand pensionärer som flyttar ut för gott, men imorgon kanske det blir fler yngre som väljer att flytta. De som har råd vill säga. De som inte har råd tvingas bara att stå ut.

Vi tittar idag med misstro på de sydligare länderna som missköter sin ekonomi och slår oss själva på bröstet. Men vad har vi? Visst – Grekland har inte längre en ekonomisk bärkraft, men de är kanske i slutändan vinnarna för de har solen och värmen. Och – den är gratis. De har inte ordning på sitt BNP, men de kan odla oliver och tomater. Vad har vi i Sverige om klimatet skulle ändra sig i framtiden och det blir väsentligt kallare här? Inte mycket – kanske ett nytt Sibirien med metall- och stengruvor och lite skog.

I Dagens Industri går att läsa att Anders Borg fällt ett uttalande om Cyperns ekonomi som lyder: “Man har haft stora bytesbalansunderskott, och man har bara finanssektor och stränder. När finanssektorn nu håller på att stänga, har man bara stränderna kvar”. Detta uttalande fick den grekiske politikern Panos Kammenos att gå i taket. Hans svar till Anders Borg blev: “Svenskarna har Saab-bilar och vackra kvinnor. På somrarna har de bara Saab, kvinnorna är med sina cypriotiska älskare på stränderna.”

Saab, kvinnor och finanser i alla ära, men man ska verkligen inte underskatta solens styrka och makt över oss människor. Det är det lätt att glömma.

Trevlig helg i kylan!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.