Jetströmmen och klimatförändringar

Vi har väl alla under de senaste månaderna kunnat följa nyheterna där den ena väderkatastrofen överlappar den andra. Nu senast i England där de svåra översvämningar fått människor att överge sina hem. I USA har man istället under hela vintern haft en ovanligt kall väderlek och mängder av snö långt nere i södern. Om man frågade någon av dessa amerikaner skulle de nog säga att vi är på väg in i en ny istid.

För klimatforskare världen över är nog svaret på dessa väderfenomen snarare:  jetströmmen. Vad som är ofrånkomlig fakta idag är att polerna håller på att smälta. Främst på Arktis. Vad detta för med sig är att jetströmmen påverkas i sin bana och mönster.

Det som driver jetströmmen är skillnaden mellan kall luft från polerna och varm luft från ekvatorn. När dessa möts skapas luftmotstånd som driver på jetströmmen. Ju större skillnader mellan kall- och varmluft, ju mer “vibrerande” och “slingrande” luftström. Ju mindre skillnad (det som har hänt nu) är att jetströmmen tappar fart och splittras upp i mindre fragment och rör sig allt långsammare eller stagnerar i perioder. Man skulle kunna säga att jetströmmen fastnar i olika mönster och har svårt att ta sig loss. Förr oss människor märks det tydligt över både USA och England. Just nu ligger jetströmmen ovanligt långt söderut. Den brukar vanligtvis dra förbi norr om Skottland såhär års. Men istället drar den in rakt över de mittersta delarna av England, med kraftiga vindar och nederbörd som följd. I USA har jetströmmen med kall luft från nordpolen dragit ner långt ner i USA med snöstormar och mycket nederbörd som följd. I Californien däremot, har de drabbats av en allvarlig torka. Inte på 500 år har det varit så torrt som det är där nu. I vanliga fall brukar de ha sin regnperiod där just nu, men på grund av att jetströmmen där ligger mycket längre norrut än normalt har de drabbats av torka. Jordarna krackelerar.

Många hävdar att det kanske inte är bara vi människor som har gjort att klimatet på jorden har ändrats så drastiskt. Att det är naturliga variationer vi ser. Men forskare kan konstatera att det finns ett starkt samband mellan CO2 och isarnas storlek. Ju mer växtgas ju mindre isar och tvärtom.

Jag har själv inte barn, men om jag hade det skulle jag vara extra ödmjuk mot jorden. Det är ivarje fall hon som ska ta hand om framtidens människor. Det är hon som ska nära oss. Och dessa klimatkatastrofer påverkar också tillgången på säd i världen. Missväxt ger utebliven produktion av spannmål som i sin tur skapar hunger hos människor som är beroende av import och detta skapar i  sin tur revolutioner. Många sammankopplar t ex revolutionerna i mellanöstern med den strypta tillgången på säd från Ryssland.

Jag låter förmodligen som en domedagsprofet, men jag är orolig över jorden. Och jag är självklart inte ensam. Det kanske är ofrånkomligt att det sker förändringar för oss människor, men dessa förändringar kan komma snabbare än vi tror. Visst, det är inte bara människan som skapar förändringar på klimatet, men om vi kan göra något – borde vi då inte göra det? Eller ska vi tänka – det ändå ingen idé?

De flesta människor försöker dra sitt strå till stacken i den mån de kan. Själv är jag inget helgon. Men jag tror inte att människan var och en, på egen hand, klarar av att åstadkomma den förändring som krävs för att vi ska rädda jorden. Jag tror helt enkelt att vi måste ta gemensamma beslut i dessa frågor. Och dessa tuffa beslut kommer påverka att förändra vår vardag och många gånger vara plågsamma. Men det plågsamma som kommer om vi inte gör något blir än värre om vi låter bli.  Om inte lär vi fortsätta att se dessa klimatkatastrofer att fylla våra nyhetssändningar. Kanske har vi kommit till en gräns för vad vi klarar att ta in. Jag tycker redan nu det är helt overkligt att slå på nyheterna. Det är som om man slår på en actionfilm. Människor behöver inte ha krig idag. Vi krigar redan mot naturen.

Hur många fler katastrofer som har med klimatförändringar behöver vi se innan vi gör något?

Peter Sinclair föreläser om istäcket på Arktis (från början) och hur det påverkar jetströmmen (efter 32 min).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Jetströmmen och klimatförändringar

  1. Emanuel says:

    Problemet är att folk vill inte höra om det här, ingen vill inse att festen är över och att de närmaste 20 åren kommer inte att likna de senaste 20 åren. Inte alls. Och det är redan för sent för att göra något. Uppvärmningen som vi ser nu är från utsläppen från 70 taket. Det finns mycket mycket mer “in the pipeline”….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.