Håltimmar på jobbet

Det är skrämmande att läsa att vi är tillbaka 100 år i utvecklingen när det gäller arbetstider för vissa arbetsgrupper. Enligt Kommunal arbetar 100 000 människor i sk “delade turer” (SvD 12/3-13). För busschaufförer och för de som arbetar inom vården är det vanligt med håltimmar.

– Ett vanligt helgskift är arbetstiden därför först mellan klockan sju och tolv och sedan ett pass till senare på dagen, 15-21.30, säger en kvinna som jobbar inom hemtjänsten i Norrland till Svd.

Det stora problemet här är ju att du inte får betalt för dessa timmar. Och du är i värsta fall fast i ett “väntrum” i tre timmar mitt på dagen.

Snacka om att arbetarrörelsen har fått stå tillbaka för arbetsgivarna de senaste åren. Det är som om vi har flyttat tillbaka 100 år i tiden. Nu är det ökade klyftor i samhället som gäller. Och i det följer det väl automatiskt att tjänstehjonen får stå till tjänst hela dygnets ljusa timmar.

Vad vi tyvärr ser i Sverige idag är ett någorlunda jämställt samhälle som långsamt vittrar sönder. Och tyvärr har vi oss själva att skylla för denna utveckling. Utvecklingen går bakåt. Den har stagnerat. Det är vi själva som väljer vilka som ska företräda oss och än så länge har vi demokrati i Sverige. Låt oss välja människor som står för ökad jämställdhet och rättvisa nästa gång vi har möjlighet.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.