Nån “typ av sprängmedel” på Ringhals – inte så “trevligt”

Läser i Sydsvenskan om sprängmedlet man har hittat på en truck på kärnkraftverket Ringhals. En sprängdeg av en knytnävsstor storlek har hittats på verkets industriområde. Under ett trappsteg bredvid brandsläckaren satt den. Kommentarerna från kommunikationschefen Gösta Larsen visar att man försöker tona ner allvaret i det hela med kommentarer som:

— Det är inte så trevligt att hitta något som vi tror är sprängmedel på ett fordon som är på väg in på Ringhals. Det är en händelse som lite sätter tankarna i rörelse.

Trevligt och trevligt. Nej, det tror f-n det. Vem skulle använda ett sånt ord för att beskriva vad som hänt. “Inte så trevligt”. Det kanske till och med var lite otrevligt? Borde man inte kunna uttrycka det som “väldigt oroande” eller “väldigt allvarligt” eller liknande? Jag kan ge kommunikationschefen på Ringhals förslag på hur man kan använda ordet “trevlig”. Ex. “Det är inte så trevligt att bada om man får tång mellan tårna”. Eller: “Det är inte så trevligt att äta en hård kanelbulle”. 

Förslag på hur han kunde uttryckt sig i stället: “Det är ytterst allvarligt att hitta sprängmedel på ett fordon som är på väg in på Ringhals.”  Oj, oj, men det hade förmodligen varit för skrämmande för allmänheten att läsa om.

Kommunikationschefen säger dessutom att det har satt “lite tankar i rörelse”.  Jomenvisst. Det låter som en fin dikt av Kristina Lugn. Kanske tankar som rör sig lite fram och tillbaka med en svävande rörelse? Knappast grabben. Det är säkert red alert inne  på Ringhals. En mardrömshändelse. En händelse som kan få vem som helst som jobbar med säkerhet att få kraftiga utslag.

Man vet inte om kvinnan som kört omkring på trucken blivit chockad, men Larsen tonar ned det igen genom att säga:

– Samtidigt var den ju inte apterad, och den kunde inte explodera av sig själv.

Nej, det var ju skönt att höra. Så om man har åkt omkring med en sprängdeg i sin truck ska man alltså slappna av lite när man får höra att den inte var laddad. Kanske se det mer som att man åkt omkring med en kanelbulledeg i sin truck.  Men de flesta skulle nog tycka det var “trevligare” att åka omkring med en kanelbulle i trucken än en sprängdeg.

Stig Isaksson, specialist från strålskyddsmyndigheten säger till Sydsvenskan att det “är bra” att man upptäckte det misstänkta sprängmedlet. Jamen, visst är det! Det är ju jättebra! Jätte, jätte bra!

Han säger också att det är allvarligt om någon försöker föra in sprängmedel på ett kärnkraftverk:
– Det ska ju inte finnas sprängmedel på de fordon som används inne på anläggningen.

Nämen hallå. Säger du det? Det känns ju betryggande att en specialist från strålskyddsmyndigheten är emot sprängdegar på truckarna inne på våra kärnkraftverk. Men utanför då? Är det okej med lite sprängdeg på truckar utanför anläggningen?

Snacka om att man försöker tona ner en otroligt allvarlig händelse med lite “trevligt” och genom att idiotförklara allmänheten.

Att spränga ett kärnkraftverk i Sverige på vår “heliga dag” midsommarafton vore väl en våt dröm för en terrorist.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.