Solstormar 2013

När det gäller solstormar för 2013 så har man trott att solen skulle nå något sorts maximum. Solens aktivitet går nämligen i 11-års cyklar och vi är i en av dessa just nu. Detta till trots – solen har lyst med sin frånvaro kan man lugnt säga. Flera forskare tror att vi ser prov på en minskning av aktiviteten på solen. Den visar allt mindre aktivitet än vad de tidigare har förutspått. Det är däremot ingenting som säger att vi inte kommer att se kraftig aktivitet från de solfläckar som faktiskt bildas. 

Andra forskare har till och med gjort ett antagande att om det stämmer att vi ser ett solminimium detta år, kan det i sin tur påverka hur varmt vi har det på jorden. Om detta antagande har något med den långa kalla vinter i sett prov på i år låter jag vara osagt. Men helt klart har vi en onormal kyla i norra Europa i år. Något vi inte sett prov på på 50 år. I England pratar man om gasbrist och många lider svårt i det kalla vädret på grund av dåliga förutsättningar för att klara längre tid med kallt väder. Deras hus är inte lika bra isolerade som i Sverige och de har inte vinterdäck på bilarna. Klart som korvspad att det blir tufft för dem då!

Såg ett intressant program på National Geografic igår som handlade om jordbävningar. Närmare bestämt megaearthquakes. De diskuterade hur sårbart Japan är för den landglidning som sker utanför kusten. Den tektoniska plattan Japan vilar på möter en annan, motgående under havet och förskjutningar och bristningar uppstår. Detta pågår ständigt.  8 cm per år av Japans kust sjunker sakta ut i havet varje år. Vid kraftiga jordbävningar har dessa centimetrar inte rört sig under många år och släpper plötsligt. Vid 2011 års jordbävning rörde sig jordskorpan 8 meter! Man pratar också om hur tsunamis bildas och att de också kan uppstå av jordskrev under vattnet. Riktigt skrämmande om man tänker hur många som kan drabbas i ett tätbefolkat land som Japan. De har ju alla faror där; jordbävningar, tsunami och även vulkanen Fuji som de bara väntar på ska få ett utbrott. Inget land att bo i med andra ord, om man är lite lagd åt domedagsteorier som jag är…

Idag har vi en klar morgon med minus 5 grader. Himlen är molnfri. Snön som fortfarande ligger halvmetern på marken är så hård av skare att man kan gå ovanpå den. Rådjuren brukar titta fram den här tiden och se om några frön fallit ner från fågelhuset. De är så smala. Börjar se ut som man kan se på skräckinslag från Afrika om utmärglade antiloper. Ska snart gå ut och mata dem och fåglarna.

Ha en bra dag!

Här är ett fint youtube-klipp från en fotograf i Sverige: Göran Strand som har lagt upp ett klipp på norrskenet från den 17 mars, då ett norrsken syntes långt ner i södra Sverige.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.